Glutenfri kantarellpaj

Glutenfritt, Lunch, Middag, Paj, Vegetariskt / Glutenfritt, Kantareller, Kantarellpaj, Paj / Permalink / 0
Oj vad den här helgen har gått snabbt! Jag har haft fullt upp så jag har inte ens hunnit blogga, knappt ens hunnit fota. Min utflyttade dotter var här på besök i helgen, så tiden gick mer åt henne än åt bloggen. Ber om ursäkt för det (hihi).
 
Idag har det verkligen varit riktigt höstlikt med spöregn hela dagen, och vad passar bättre då än en smarrig kantarellpaj? Att den dessutom är glutenfri gör ju saken mycket bättre. Det finns knappast någon härligare doft än smörstekta kantareller, och denna doft är starkt förknippad med sensommaren/hösten för mig. 
Botten:
100 g smör
ca 1 dl vardera av rismjöl, havremjöl och mandelmjöl
1 msk kallt vatten
1 krm salt
 
Blanda ihop degen och ta ev mer mjöl om degen är för lös. Låt den stå svalt i kyl en halvtimme.
 
200 g färska kantareller
Borsta av synligt skräp från kantarellerna (skölj inte av dem då jag tycker att de blir slabbigare) med en brödpensel. Dela svampen i mindre bitar och lägg i en torr panna. Stek på svag värme tills den mesta vätskan är bortkokad. Lägg i en klick smör och höj värmen i pannan. Fräs svampen några minuter i smöret och krydda med salt och svartpeppar. Ställ pannan åt sidan en stund.
 
Tryck ut pajdegen i smord form. Nagga och grädda 10 minuter i 225 grader. Ta ut och lägg i en fyllning bestående av:
3 dl riven, stark ost (gärna Västerbottenost)
1 dl smulad fetaost
en bit skivad purjolök (ca 1 dm)
kantarellfräset
 
Gör en äggstanning bestående av 4 ägg och 3 dl mjölk/grädde (valfri sort), salt och peppar och häll över pajen. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter eller tills äggstanningen stannat. Ta ut och låt svalna en stund innan den serveras med en god sallad.
 
MUMSFILIBABBA!
Till top