Gör din egen ekologiska, laktosfria färskost/cream cheese
Frukost,
Tillbehör,
Vegetariskt
/
Cream cheese,
DIY,
Ekologiskt,
Färskost,
Gör egen,
Laktosfritt
/
Permalink /
0
Visst är det gott med cream cheese? Och visste du att det är superenkelt att göra själv? Dessutom blir det sååå mycket godare och man vet vad osten innehåller, dvs bara naturliga ingredienser utan en massa otäcka tillsatser och annat skräp som kroppen inte behöver. Den här osten är så god till ostbrickan, frukostmackan eller till och med som tillbehör till exempelvis falafel (!). Bara din fantasi sätter gränsen.
För 2 burkar:
1 liter ekologisk, laktosfri filmjölk
3 dl ekologisk, laktosfri gräddfil eller crème fraiche
smaksättning efter tycke och smak. Till ena burken tog jag örtsalt, svartpeppar och gräslök och till den andra tog jag örtsalt, vitpeppar, vitlök och blandade färska örter

Lägg filmjölk och gräddfil i en kastrull och blanda om. Värm till 40-50 grader C.

Låt rinna av i en handduk i en sil som står över en bunke eller kastrull. Det går också att använda filter eller en silduk. Ställ kallt att rinna av, minst 4-5 timmar men helst över natten. Jag tog massan efter bara 5 timmar, och osten blev lite lös, så nästa gång ska den få rinna klart över natten.

Dela upp och smaksätt. Jag delade upp i 2 burkar, men det går ju förstås att dela upp i flera mindre om man vill. Nästa laddning ska jag testa med soltorkad tomat, vitlök och paprikapulver. Mums.





Underbart på mackor med lite skivad tomat och kanske ett varv med pepparkvarnen. MUMS MUMS!